Foto: SVT

Rekordmycket sommarkantareller i Värmland

Publicerad

Rekordtidigt och kanske också rekordmycket. Värmlands Skogsförråd i Kil har redan köpt in närmare fyra ton med kantareller från privatpersoner som är ute och plockar svamp. Normalt brukar säsongen starta i mitten av juli. I år flera veckor tidigare.

– Under de 25 år jag hållit på har vi aldrig haft så här tidig start, säger Ola Hultman, ägare av Värmlands Skogsförråd i Kil.

Förra året var ett riktigt magert år för kantarellvänner. Värmalands skogsförråd köpte då in bara sex kilo kantareller under hela juli månad. Nu är man redan uppe i närmare fyra ton, alltså 4000 kilo kantareller.

– Det är inget rekord för juli månad som helthet, men det mesta brukar komma in den sista veckan i juli, så det kan nog bli rekord, tror Ola Hultman.

Den inköpta svampen säljs sedan vidare till grossister. Till att börja med i Sverige, men senare kan även export bli aktuellt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.