Det tävlas i den historiska klassen under rallyt

Rekordstort startfält i rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga vill köra Rally Sweden i år. Så många att arrangörerna inte kan låta alla som vill vara med.

– Intresset har ökat stadigt och i år tog det ett jätteskutt och vi är lite överraskade. Det är nästan lite för bra, säger rallyts vd Glenn Olsson.

Sammanlagt är det 131 anmälda till de olika klasserna. Det innebär att några i den historiska klassen inte får vara med.

– Men det är klart att vi är glada för att det är så stort intresse, säger Glenn Olsson.

”Få vinna den här VM-tävlingen är någonting otroligt”

Den historiska klassen med gamla bilar har varit en succé för rallyt.I ett garage i Vålberg skruvar Mats Jonsson på sin gamla Mazda inför rallyt.

1992 och 1993, senast för 25 år sedan alltså, vann hann Svenska rallyts stora klass. Nu siktar han på att vinna den historiska klassen som han också vunnit tidigare.

– Det är klart att målet är att vinna. Det är inte enkelt, men det är målet, säger han.

Mats Jonsson har otaliga rallyvinster bakom sig i karriären, men de två segrarna i Svenska rallyt slår allt.

– Här hemma i Sverige och få vinna den här VM-tävlingen är någonting otroligt. Det var en känsla när man gick i mål på sista sträckan. Det är något jag aldrig glömmer, säger han.

Många svenskar med – men inte i WRC-klassen

Det finns fler värmlänningar med segerchans i rallyt i år. Världsmästaren Pontus Tidemand från Charlottenberg vann förra året och är världsmästare i klassen WRC2.

– Vi har 18 svenska till start och det är något av ett rekord också, säger Glenn Olsson.

I den mest prestigefyllda WRC-klassen tävlar bland andra Jari-Matti Latvala från Finland, Sebastian Ogier från Frankrike, Mads Östberg och Andreas Mikkelsen från Norge. Men ingen svensk finns bland de startande.

Glenn Olsson är överraskad över antalet anmälningar till rallyt Foto: SVT

– Det är den tuffa klassen där de hårda grabbarna kör. Det är hård konkurrens om de platserna men vi har ju några svenskar på väg upp. Vi håller tummarna för att det kan vara en svensk med 2019, säger Glenn Olsson.

Bilarna har utvecklats

Mats Jonsson säger att utvecklingen av bilarna varit enorm sedan han vann Svenska rallyt.

– Men det var extremt då också och vad gäller själva fighten är det nog inte så stor skillnad, säger han.

Glenn Olsson säger att han tror att segerstriden i år kommer att stå mellan fjolårssegraren Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen.

– Eftersom Latvala vann förra året hoppas jag att Andreas får ta hem det här. Det skulle vara kul för honom, säger Glenn Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.