Jörgen Tränk, ordförande i Kils slalomklubb, berättar om den rekordtidiga säsongsöppningen. Foto: SVT

Rekordtidig öppning i Frykstabacken

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen var det dags för en rekordtidig säsongsstart för Frykstabacken i Kil.

– Vi är normalt sett igång vecka två, så det här är ju nästan två veckor tidigare än vanligt. Det är jättekul att vi kan vara igång under mellandagarna, säger Jörgen Tränk, en nöjd ordförande i Kils slalomklubb.

Det som gjort det tidiga öppnandet möjligt är att det under två års tid investerats miljonbelopp och flera tusen ideella arbetstimmar i skidanläggningen.

– Ja, vi har gjort en jättesatsning under de här två åren, berättar Jörgen Tränk när SVT träffar honom i backen. Vi har investerat 4.5 miljoner kronor. Leader Närheten, Arvsfonden och Värmlands Idrottsförbund har hjälpt till och så har klubben förstås satsat själv och inte minst lagt in 3000 ideella arbetstimmar.

Satsningen har gjort att snöläggningen kan ske på kortare tid då man kan dra nytta av kortare köldperioder. Och tack vare det kan klubben snart ha en skicrossbana i ordning och dessutom kommer man kunna förse längdskidåkarna med konstsnö.

Runt en av nyinvesteringarna råder full aktivitet. Föräldrar lastar småttingar på åkbandet som hjälper de allra minsta åkarna upp i backen.

– Ja, jag tror att de är särskilt förtjusta, säger Jörgen Tränk och ler. Det gör det ju så mycket lättare att lära sig åka när man har ett sånt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.