Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aldrig tidigare på 44 år har jordgubbarna varit mogna så tidigt på Ängebäcks gård. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Rekordtidiga värmländska gubbar på Ängebäck

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbar i Karlstad till självplock redan i mitten av juni. Det är rekordtidigt. Dessutom är det ovanligt gott om bär.

– Vi har haft jordgubbsodling här i 44 år, sedan 1980, och vi har aldrig öppnat så här tidigt för självplockning, säger Anna Wilén som driver jordgubbsodlingen på Ängebäcks gård i Grava strax utanför Karlstad.

Det var i fredags som självplockningen öppnade. Samtidigt har sommarjobbare börjat plocka för försäljning. Den äldsta och mest trogna sommarjobbaren är 85-åriga Gerd Johansson.

– Jag tycker inte om att virka, men jag är gärna ute och tycker väldigt mycket om jordgubbar så att sommarjobba här är perfekt, säger hon.

Bra förutsättningar

För Anna Wilén blir alltså 2024 ett år att skriva in i historieboken. Hon konstaterar att förutsättningarna varit klockrena hela vägen:

Det varma vädret i maj, helt utan nattfrost när jordgubbarna blommade har grundat för en rekordsäsong för jordgubbarna.

Totalt finns ett tiotal olika sorter på odlingen som sträcker sig över omkring åtta hektar. Ungefär hälften är mogna nu, resten är sorter som mognar senare i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.