Hör Felicia Weinberg, verksamhetschef individstöd Sunne kommun, förklara varför kostnaderna ökar, vad man gör åt dem och varför 2021 ser ut att bli ännu dyrare. Foto: SVT

Prognosen i Sunne: Rekordstora utgifter för försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för att hjälpa personer som söker ekonomisk hjälp ser ut att bli rekordhög i Sunne kommun i år. Aldrig tidigare har man betalat ut så mycket i försörjningsstöd som man väntas göra under 2020, enligt kommunens prognos. Förklaringen finns till stor del i corona och barnfamiljers behov.

Starta klippet för att få reda på mer om hur pandemin och situationen med barnfamiljer fått effekter för Sunne kommuns kostnader för försöjningsstödet – chefen för kommunens individstöd Felicia Winberg förklarar.

5,8 miljoner kronor. Så mycket pengar har Sunne kommun räknat på att man har att lägga på försörjningsstödet under 2020 – enligt grundbudgeten. Den summan har redan utökats till 7 miljoner kronor. Men inte heller det kommer att räcka.

Nu säger kommunens prognos att kostnaden försörjningsstöder väntas landa på 8,5 miljoner för 2020. Det skulle i så fall var mer än vad man betalt ut något enskilt år de senaste fem åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet