Arkivbild på hamburgare Foto: SVT

Restaurang serverade halvråa hamburgare på icke godkänd råvara

Uppdaterad
Publicerad

En restaurang i Arvika förbjuds att servera hamburgare ”medium rare” eftersom den råvara som används inte är godkänd för mat som inte är genomstekt.

Det var vid en inspektionen på restaurangen i oktober i år som kommunens miljöstab konstaterade att de hamburgare som serverades ” medium rare” var gjorda på köttfärs där det på förpackningen stod att den måste värmebehandlas väl för att vara säker att konsumera.

När hamburgarna tilllagas ”medium rare” upphettas köttfärsen endast till cirka 59 grader vilket inte är en tillräcklig hög temperatur för att vissa bakterier ska dö, tillexempel salmonella och ehec. Därför finns det en risk att man kan bli sjuk om man äter hamburgarna.

– Det krävs mer ingående kontroller av råvaran om man ska kunna garantera att den är säker att konsumera även om den inte är genomstekt, säger Maria Johansson, Miljöskyddsinspektör på Arvika kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.