En stenbelagd innergård från 1600-talet grävdes fram i centrala Karlstad i samband med ett VA-arbete. Foto: Lantmäteriet/Karlstads kommun/SVT

Rester av 1600-talsgård framgrävd vid Stora torget

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett betydligt äldre fynd som kom i dagen när Karlstad kommun skulle koppla om vattnet från den gamla vattenledningen från 1922 vid Stora torget i Karlstad.

Under dagens uteserveringar på Kungsgatan dolde sig en stenlagd gård från 1600-talet.

– Ja vi bedömer att den är från den tidsperioden, säger Ellinor Larsson, arkeolog vid Värmlands museum medan hon sopar jord från de blottlagda stenarna.

– Torget låg i en annan riktning på 1600-talet. Här låg det gårdar på den tiden.

Hur kan det ha sett ut här då?

– Jag tänker mig att det låg tätt med hus här, och så hade man en liten innegård med en täppa där man odlade. Det är den stenlagda gårdsplanen vi ser här nu.

Hon pekar mot gropen där stenläggningen syns tydligt.

Fortsätter gräva

Förutom själva gården har man också hittat en del föremål.

– Vi har hittat skärvor av krukor och glas, få se om det blir så mycket att vi kan pussla ihop något.

Nu ska stenläggningen dokumenteras och sedan fortsätter man gräva under stenarna i jakt på nya fynd.

– Nu ska vi se om det finns något ännu äldre under stenarna. Det är så spännande att få se det här och vara med och bidra till att stadens historia blir mer komplett, säger Ellinor Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.