Forskaren och läraren Gabriella Torell Palmquist med hästen Ludde på Christinehamns ridklubb. Foto: SVT

Ridning – från mansdominerat till tjejsport

Publicerad

För dagens alla hästtokiga tjejer kan det vara svårt att ta in, men ridsport var länge något som bara män ägnade sig åt och hästar ansågs för starka och farliga för kvinnor.

– Det ansågs inte passande att kvinnor skulle tävla, säger Gabriella Torell Palmquist.

I vår bevakning av jämställd idrott tar vi nu ett titt på ridsporten.

– På 50- och 60-talet luckrades det upp och några kvinnor började tävla, men först på 70-talet började kvinnorna ta plats på allvar, säger Gabriella Torell Palmquist.

Gabriella Torell Palmquist är doktor i idrottsvetenskap och huvudlärare i pedagogik på Strömsholm. Hon undervisar också i genusfrågor på Karlstads universitet. Vi träffade henne och hästen Ludde på Christinehamns ridklubb där hon är styrelseordförande.

I klippet förklarar hon hur det på bara några decennier kunnat ske en så stor förändring – från mansdomininerat till en tjejsport som bara ett fåtal killar och män ägnar sig åt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.