Svenska Rovdjursföreningens ordförande Torbjörn Olsson är kritisk till licensjakten. Foto: Svenska rovdjursföreningen

Rovdjursföreningen: Fel att ha vargjakt på det här sättet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens besked att totalt sex vargar får skjutas under licensjakten tas emot med missnöje hos djurrättsföreningarna.

– Licensjakten ska man inte ha förrän vargstammen är större och livskraftigare, menar Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Medan Svenska Jägareförbundet menar att alldeles för få vargar få skjutas vid licensjakten så är både Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen kritiska till att jakten blir av.

– Det är fel att ha vargjakt på det här sättet. Vargstammen är väldigt liten. Den är inavlad, isolerad och en sådan djurstam ska man inte jaga annat än för att ta bort djur som orsakar särskilda problem. Det gör man med skyddsjakt. Den här licensjakten ska man inte ha förrän vargstammen är större och livskraftigare, säger Torbjörn Nilsson på Rovdjursföreningen.

LÄS MER: Sex vargar får skjutas i Värmland

Rebecca Nordenstam, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, säger att man är lättad att siffran blev betydligt lägre än rekordåren 2015 och 2016, då licensjakten överskred 40 vargar.

– Men vi är ändå bekymrade. Man måste tänka på att det här bara är licensjakten, sedan tillkommer skyddsjakten och den illegala jakten, som pågår året om, säger hon.

355 vargar i Sverige

Naturvårdsverket höjde för två år sedan miniminivån för vargstammen till 300 individer. Enligt vinterns inventering finns det 355 vargar i Sverige, men det råder delade meningar om hur man ska räkna.

Enligt nuvarande system multipliceras antalet familjegrupper med tio. Naturskyddsföreningen vill dock ändra systemet till att följa det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulvs rekommendationer, där familjerna multipliceras med 7,67.

LÄS MER: Jägareförbundet: ”Allt för låga nivåer”

– Beräkningsmodellen är föråldrad eftersom den innehåller döda vargar. Med en förbättrad beräkningsmodell som forskarna tagit fram och som bara innehåller levande vargar så får man 257, säger Torbjörn Nilsson på Rovdjursföreningen.

– Om man räknar med den låga faktorn så borde man inte skjuta en enda varg egentligen. Det är stor risk att populationen är under den status man vill ha. Det ger risker för inavelsskador och utrotning, säger Rebecca Nordenstam på Naturskyddsföreningen.

Kan överklagas

Beslutet om licensjakten kan överklagas till Förvaltningsrätten i Luleå. Förra året följde en lång överklagandeprocess efter licensjaktbeslutet, där Högsta förvaltningsdomstolen inte satte ner foten förrän tre dagar innan jakten skulle inledas.

Varken Naturskyddsföreningen eller Jägareförbundet har bestämt sig om man tänker ta frågan till domstol i år.

– Vi får ta ställning till om vi ska överklaga, det är inte omöjligt. Men vi vill helst inte ha någon överklagandecirkus som sist, säger Torbjörn Lövbom på Jägareförbundet.

– Högsta förvaltningsdomstolen har sagt att licensjakten är okej enligt svensk lag utifrån hur stor vargpopulationen var i november 2015. Det kan vara utmanande att gå igenom processen en gång till. Men det är länsförbunden som får bestämma, säger Rebecca Nordenstam.

Licensjakten får bedrivas från 2 januari till 15 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.