Åklagare Rebecca Hällgren berättar om fallet. Foto: SVT

S-politikern häktad – misstänkt för flera fall av våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländska socialdemokrat som anhölls i fredags, misstänkt för våldtäkt, har häktats på sannolika skäl. Åklagaren misstänker att han har våldtagit en person vid flera tillfällen. Själv förnekar han brott.

Rebecca Hällgren, som leder förundersökningen, är förtegen kring utredningen men säger att våldtäkterna ska ha begåtts vid flera tillfällen, under två års tid.

Fråntagen uppdrag

Den misstänkte mannen har haft tyngre politiska uppdrag inom S i Värmland men under söndagen meddelade Socialdemokraterna Värmland att han inte får behålla några uppdrag för partiet.

– Personen det handlar om kan inte verka sina uppdrag, det säger sig själv när han var frihetsberövad och nu också häktad. I politik är förtroende A och O och jag har mycket svårt att se att personen kan fortsätta sina förtroendeuppdrag, säger försteombudsman Camilla Anglemark i en skriftlig kommentar till SVT på måndagskvällen.

Hon fortsätter:

– Men till syvende och sist är det upp till arbetarkommunen i hans hemkommun att avgöra om de har fortsatt förtroende för personen.

Partidistriktet ställde idag in sin presskonferens gällande budgetpropositionen och valde istället att skicka ut en kommentar via mejl.

Åtal ska vara väckt senast den 4 oktober.

Hör åklagare Rebecca Hällgren berätta om fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.