Skiss över Resecentrum Karlstad med Hamngatan till höger. Foto: Arkitektbyrån White

S, V och SD: stäng delar av Hamngatan i Karlstad för biltrafik

Uppdaterad
Publicerad

Stäng Hamngatan mellan Västra Torggatan och Fredsgatan för biltrafik. Det föreslås i Regionens remissyttrande om Resecentrum i Karlstad. En skrivning som röstades igenom efter votering.

– Det var en hastig och radikal omsvängning jämfört med de diskussioner vi haft, säger Jesper Johansson (MP).

Detaljplanen för Resecentrum i Karlstad är ute på remiss och på onsdagen klubbade Region Värmlands kollektivtrafiknämnd sitt yttrande.

I stort ställer sig regionen positiv till planen, men det finns en oro för trafiksituationen i samband med rusningstrafik som delas av samtliga partier enligt regionrådet Jesper Johansson (MP). Med i diskussionerna har det funnits en reglering av biltrafiken under rusningstrafik, men under onsdagen föreslog Socialdemokraterna ett totalstopp för bilar på Hamngatan mellan Västra Torggatan och Fredsgatan.

Skrivningen röstades igenom efter votering som S vann med 7-6 efter att V och SD röstat för Socialdemokraternas yrkande.

Tomas Riste (S), vice ordf i kollektivtrafiknämnden säger att man yrkar på avstängningen för att främja såväl kollektivtrafikens framkomlighet som fotgängares säkerhet.

– Det är en sträcka på 300 meter där det kommer vara lokalbussar och länsbussar på båda sidor. Det är ingen optimal lösning och därför måste vi göra den så säker som möjligt.

Värmlandssamverkan vill hellre se reglering vissa tider

Jesper Johansson (MP), räknar med starka reaktioner på skrivningen.

– Det här är en ny vändning och i Värmlandssamverkan tycker vi att vi ska stå fast vid de diskussioner som har varit hittills med kommunen. Han fortsätter:

– Det som vi har varit överens om och som står i förslaget är att det är ganska stor risk för problem i rusningstrafik och vi förordade en reglering av biltrafiken i rusningstrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer