Fredrik Larsson (M), till vänster, förhandlade själv fram ett nytt generösare avtal med Anneli Snobl för ett år sedan utan att informera de andra partierna. Ulric Andersson, till höger, är kritisk. Foto: SVT

(S) vill ha svar om Snobl

Uppdaterad
Publicerad

Har regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) gått över sina befogenheter och fattat ett felaktigt beslut? Den frågan ställer nu styrelsens vice ordförande Ulric Andersson (S) och hänvisar av entledigandet av tidigare regiondirektören Anneli Snobl.

Regiondirektören Anneli Snobl slutade sin tjänst vid Region Värmland den 30 november. 2,8 miljoner kronor i fallskärm fick hon när hon avgick, efter att ha omförhandlat sitt avtal. Ett avtal som inte informerades inte till de andra partierna i regionstyrelsen.

Socialdemokraterna i Region Värmland är sedan tidigare kritiska till den generösa uppgörelsen och har vid regionstyrelsens arbetsutskott förra veckan ställt ett flertal frågor. 

Bara mandat att omförhandla

Enligt (S) visade de svar som gavs att ordförande Fredrik Larsson (M) har mandat att omförhandla anställningsvillkor för regiondirektören utifrån ett dokument kallat ”Instruktion för regiondirektören”.

Efter att ha tittat närmare på dokumentet anser nu Ulric Andersson och två av hans partikollegor i styrelsen, att det alltså inte är rätt av Fredrik Larsson att själv fatta ett dylikt beslut, eller att delegera det, vilket får dem att ställa ytterligare frågor kring ärendet.

– Om det är så att detta är en styrelsefråga så har han gått över sina befogenheter. I styrelsen finns vi ju med själva med så då är det ju bra om vi har koll på vad som görs, säger Ulric Andersson.

”Finns fler liknande avtal?”

Ulric Andersson och hans partikamrater i styrelsen har också fler funderingar i ämnet. 

– Finns det fler avtal som gått förbi våra ögon, eller vad gäller?

Frågan kommer att sannolikt att diskuteras på styrelsens möte den 17 december.

Larsson förvånad över Anderssons agerande

Fredrik Larsson (M) säger att han tycker att han haft en bra dialog med Ulric Andersson och är överraskad av utspelet.

– Jag blir förvånad över hur han agerar i den här frågan. Vi var överens om att avsluta Snobls anställning och utifrån det har jag agerat som ordförande och det uppdrag jag har. Jag blir lite bekymrad om det är så att han nu backar undan från det han sagt tidigare. Men tycker han att det finns oklarheter så får han ta det till Förvaltningsrätten i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.