Olof Åkesson, Naturvårdsverket, och Margareta Sandström, miljöchef vid Skoghalls bruk, berättar om miljöeffekterna vid en expansion av bruket. Foto: Johan Hedlund/SVT

Så förändras utsläppen vid en expansion av bruket

Uppdaterad
Publicerad

En expansion av Skoghalls bruk får miljökonsekvenser.

Positiva i form av att utsläppen av koldioxid från fossila bränslen minskar. Samtidigt kan dock utsläppen av kväveoxid tredubblas och bruket bli ett av de som släpper ut mest kväveoxid i Sverige.

Miljardinvesteringen på Skoghall skulle innebära att minst 65 procent av eldningsoljan fasas ut och därmed skulle utsläppen av koldioxid minska kraftigt.

– Vi skulle ta ett stort kliv mot att bli ett fossilfritt bruk, säger miljöchefen Margareta Sandström.

Samtidigt skulle utsläppen av kväveoxid öka.

I ansökan vill Skoghalls bruk öka utsläppen från 450 ton till 1 400-1 500 ton per år.

Ett av Sveriges största utsläpp

Det hoppas Naturvårdsverket inte blir verklighet.

– Då är det bara kanske ett par, tre anläggningar i Sverige som har större utsläpp. Det vill vi ju gärna försöka få ner en bit, säger Olof Åkesson, teknisk handläggare på Naturvårdsverket.

Enligt Margareta Sandström är förhoppningen dock att utsläppen av kväveoxid inte ska behöva öka så mycket när intrimningsprocessen är klar.

I videon här ovan berättar Olof Åkesson och Margareta Sandström mer om miljöeffekterna vid en expansion av bruket.

Kväveoxid och koldioxid

• Kväveoxid

Tillsammans med organiska föreningar och solljus medverkar kväveoxider till bildandet av marknära ozon. Nedfall av kväveföroreningar, både kväveoxider och ammoniak, leder till försurning och övergödning av mark och vatten.

• Koldioxid

Koldioxid är en växthusgas som bidrar till att förstärka växthuseffekten. Den förstärkta växthuseffekten leder till att jordens medeltemperatur ökar, vilket bland annat medför att klimatet förändras och att havsnivåerna höjs . Koldioxid bidrar även till försurning av mark och vatten.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.