Foto: SVT

Så här många vargar får jagas i Värmland i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Idag, på en presskonferens, presenterade Länsstyrelsen hur årets licensjakt av varg i länet kommer att se ut.

Vinterns jakt omfattar sex vargar i Immenreviret, på gränsen till Örebro län, och tre vargar i Römskogsreviret, på gränsen till Norge. Totalt alltså nio vargar.

Unikt samarbete över gränsen

Både Immenreviret och Römskogsreviret gränsar till flera andra revir och är belägna i landets mest revirtäta områden, och uppfyller enligt Länsstyrelsen de kriterier som viltförvaltningsdelegationen har beslutat om i de övergripande riktlinjerna för licensjakt.

Varg i Värmland

Det är första gången som Länsstyrelsen beslutar om licensjakt i ett revir som delas med Norge.

I klippet berättar Länsstyrelsens rovdjursansvarige Maria Falkevik och landshövding Georg Andrén mer om beslutet.

”Helt orimligt”

Från Jägareförbundet anser man att beslutet är oansvarigt.

– Det är helt orimligt och oansvarigt att svenska myndigheter fortsatt tillåts obstruera mot de mål som våra folkvalda satt upp. 2013 beslutade riksdagen att miniminivån skulle ligga i intervallet 170-270 vargar. Trots det tilläts Naturvårdsverket höja det målet till 300. Nu höjer i praktiken länsstyrelserna den nivån till 400, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Totalt kommer 33 vargar att få skjutas i landet. Jakten startar den 2 januari 2022 och pågår som längst till och med den 15 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet