Fuktskadeproblem har upptäckts på Mörmoskolan. Foto: SVT

Så här vill Hammarö kommun bygga om skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Hammarö kommun står inför en omfattande byggnation inom skolverksamheten och kommunen hoppas att redan innan midsommar veta vilket företag som får uppdraget.
– Vi måste göra det här, vi växer och får allt fler barn och vi har problem med våra skollokaler, säger Per Aspengren (S), kommunalråd.

Lokalerna på Mörmoskolan har dömts ut och verksamheten flyttas till paviljonger, Götetorpsskolan brann ned och på Hammarlunden är det för trångt. Och efter folkomröstningen om skolfrågan då drygt 80 procent av de invånarna som röstade ville behålla två högstadieskolor tar nu kommunledningen nästa steg i processen.

Det handlar om en omfattande om- och tillbyggnad men även nybyggnation och planen är att ett enda företag ska få uppdraget som värderas till omkring en miljard kronor.

– Hammarö kommun fixar inte den här stora byggnationen själv och att handla upp projekt för projekt utan för att det ska bli kostnadseffektivt är det det här som förvaltningen föreslagit att vi ska göra och det har politiken godkänt, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Upphandling klar innan midsommar

Vid en pressträff på förmiddagen i dag berättade kommunen mer om själva uppdraget som nu ska ut på upphandling. Det handlar om en så kallad strategisk partnering vilket innebär att kommunen utser en leverantör som de kan samarbeta med under en längre tid. Kommunen tror att upphandlingen är klar innan midsommar.

– Hammarö växer och blir fler varje år, vi blir väldigt glada över det men fler invånare ökar kravet på kommunala tjänster och vi ryms inte längre i befintliga skollokaler så för att fortsätta hålla skolan i toppklass krävs lokaler anpassade för framtida behov, säger Per Aspengren (S).

Byggnationen och samarbetet med det företag som vinner upphandlingen kommer att sträcka sig över flera år framåt.

Det här vill kommunen göra:

1. Nybyggnation av Götetorpsskolan för årskurs F-6 med tillagningskök och idrottshall.

2. Bygga om Hammarö utbildningscenter för att skapa ny högstadieskola.

3. Om- och tillbyggnation vid Mörmoskolan för årskurs F-6 med tillagningskök och matsal.

4. Om- och tillbyggnation av Lillängsskolan för årskurs F-6. Alla byggnader ska ses över och vissa kan bli föremål för avveckling.

5. Nybyggnation av Hammarlunden för årskurs F-6 med 2+2 paralleller, det vill säga fyra klasser i varje årskurs, som placeras där den befintliga är i dag.

6. Om- och tillbyggnation av Hammarlundens högstadium eller nybyggnation av högstadiet på annan plats (Anneberg på andra sidan vägen från dagens befintliga skola diskuteras, reds anm).

Karta med de kommande skolprojekten markerade. Foto: Hammarö kommun

Planen är att i september påbörja arbetet med att skapa en ny Götetorpsskola och F-6 på Hammarlundens skola. Företaget som får uppdraget har även chans att bygga om förskolor i kommunen längre fram om samarbetet fungerar väl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer