I klippet berättar Mattias Bergh, tillförordnad trafikdirektör, vilka åtgärder Region Värmland vidtar för att minska smittspridningsrisken, och vad som händer om det blir för trångt på bussen. Foto: SVT

Så jobbar regionen mot väntad trängsel i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

När skolorna öppnar och semestern är slut brukar det i vanliga fall bli trångt i kollektivtrafiken, särskilt i rusningstid. Under rådande pandemi riskerar det att öka smittspridningen av corona och nu uppmanar Region Värmland resenärer att försöka sprida ut sitt åkande mer över dagen.

Klockan sju till åtta på morgonen och tre, fyra, fem på eftermiddagen ser man tydliga toppar i antalet kollektivtrafikresenärer. Uppmaningen till resenärerna är nu att sprida ut sitt åkande, för att undvika dessa toppar och därmed minska trängsel och smittspridning.

Region Värmland har lyckats ta in fem nya bussar och har nu totalt 220 bussar och 14 tåg, som ska räcka till alla Värmlänningar. De ska också se över om det går att dra in vissa turer på linjer med få resenärer, så att de bussarna kan användas på mer trafikerade linjer. Det har dock inte tagits något sådant beslut ännu.

Gymnasieskolorna har också beslutat att fortsätta med distansundervisning till viss del, för att minska trycket på kollektivtrafiken.

I klippet ovan berättar Mattias Bergh, tillförordnad trafikdirektör, vilka åtgärder Region Värmland vidtar för att minska smittspridningsrisken, och vad som händer om det blir för trångt på bussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.