Foto: Arkivbild/TT

Så kan Kristinehamnsborna påverka elräkningen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första mars lönar det sig för Kristinehamnsborna att sprida ut sin energiförbrukning under dagen, och – varför inte – även under natten? Nu inför nämligen Kristinehamns energi ett nytt sätt att beräkna elpriset på.

För de som har säkringar på 35 ampere och högre infördes det nya systemet på elräkningen i Kristinehamn redan för ett år sedan.

Nu införs det även för dem som har säkringar på 20 och 25 ampere. Det innebär att den som sprider ut sin elanvändning under dagen får en lägre elräkning. Den som använder alla hushållsapparater hemma samtidigt, får däremot en högre elräkning eftersom effekten ökar då.

– Vi vill skapa möjligheter för våra kunder att påverka sin nätkostnad. Samtidigt vill vi skaffa oss verktyg för att möta den energiomställning som pågår nu, säger Fredrik Svensson, elnätschef på Kristinehamns energi.

”Måste skapa utrymme”

Det han syftar på är regeringens beslut att Sverige ska vara fossilfritt år 2040, och det innebär att elproduktionen på sikt ska ställas om till förnybara energikällor, som vind- och solkraft.

– Då behöver vi skapa utrymme i vårt elnät för till exempel laddning av elbilar, säger Fredrik Svensson på Kristinehamns energi.

I klippet ses en energiboll i Järnvägsparken i Kristinehamn som ändrar färg under dagen beroende på elförbrukningen:

Effektavgift

Effektavgiften börjar gälla från den 1 mars 2019 och består av följande prisdelar:

  • en fast månadsavgift som är jämt fördelad över årets tolv månader
  • en effektavgift som debiteras alla de månader som det finns ett effektuttag
  • en effektavgift under höglastperiod som debiteras under månaderna november-mars
  • en rörlig energiöverföringsavgift som baseras på energianvändningen
  • energiskatten som fr o m den 1 januari 2018 debiteras på elnätsfakturan

Källa: kristinehamnsenergi.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.