Arkivbild. Foto: TT

Så långt är det till brevlådan

Publicerad

I Torsby har man längst till postlådan, och i Karlstad har man närmast. Post- och telestyrelsen har tagit fram statistik på var landets avlämningsställen finns.

Det finns drygt fem miljoner brevlådor och brevinkast där post delas ut till hushåll och företag i Sverige. Genomsnittsavståndet från bostaden eller företaget och till postlådan varierar kraftigt mellan kommunerna. I Sorsele är det längst där man får ta sig 380 meter för att tömma postlådan.

Fem meter i Stockholm

I Stockholmskommunen Sundbyberg behöver man knappt klä på sig för att göra samma sak. Fem meter till brevlådan är snittet för kommunens innevånare och företag.

– Att det kan vara stora skillnader mellan kommuner är inget konstigt i sig. Däremot är det viktigt att identifiera var de långa avstånden finns och om de successivt tenderar att öka, säger Anders Hildingsson, ekonom och analytiker på PTS, till Nyhetsbyrån Siren.

Torsby längst

I Värmland har invånarna i Torsby kommun längst till brevlådan, i snitt 134 meter. Kortast avstånd har man i Karlstad, i snitt 29 meter. Både Karlstad och Hammarö har också en hög andel stadsbrevbäring, vilket påverkar genomsnitsavstånden.

Avstånd till postlådan per kommun

Snittavstånd i meter.

Torsby: 134 meter

Storfors: 129 meter

Eda: 127 meter

Årjäng: 122 meter

Sunne: 113 meter

Hagfors: 110 meter

Filipstad: 92 meter

Kil: 85 meter

Säffle: 83 meter

Grums: 70 meter

Munkfors: 69 meter

Forshaga: 61 meter

Kristinehamn: 61 meter

Hammarö: 39 meter

Karlstad: 29 meter

Källa: Post- och telestyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.