Planeringen är en ingång i primärvården. Foto: Jessica Gow/TT

Så planerar Värmland för en tredje vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att en tredje vaccindos mot covid-19 väntas erbjudas nästa år.  I Värmland pågår planeringen redan nu.

Värmland har planerat för en tredje dos redan från början. Det är Folkhälsomyndighetens riktlinjer som styr hanteringen framöver.

– Vi kör den stora massvaccinationen nu och sen kan den tredje dosen ingå i primärvården, precis som den vanliga influensadosen, säger Cecilia Karlsson, tf verksamhetschef för hälso- och sjukvårdens ledningstöd.

Karlsson berättar att de har lärt sig vara flexibla efter folkhälsomyndighetens riktlinjer. Om det blir en liknande insats som nu så finns erfarenheten och kunskapen.

– Det här blir ju ett långsiktigt arbete som många av våra andra vaccinationsplaner, säger hon.

Vaccinering av de födda 2005 och senare

Kommunen håller i nuläget på med planering av vaccinationen för de födda 2005 och senare, alltså från 16 år. Innan ett datum kan sättas måste antalet vaccindoser kontrolleras.

– Det beror också på om Moderna blir tillåtet att vaccineras på unga. Just nu har vi bara Pfizer, säger Cecilia Karlsson.

Barn från tolv år i riskgrupp har kunnat vaccinera sig på ordination av läkare sedan ett par veckor tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer