Hör rörläggaren och konstnären Richard Wennberg berätta om sin målning. Foto: SVT

Så såg Karlstads kroggata ut på 1600-talet

Uppdaterad
Publicerad

Rester av en gård daterad till 1600-talet hittades vid på Kungsgatan vid Stora torget i Karlstad i oktober när Karlstads kommun grävde för att byta en gammal vattenledning. Då fick en av kommunens rörläggare, som också är kosntnär, idén att göra en målning av området som det såg ut under tidigt 1600-tal. Nu är den klar och den får högt betyg av museets arkeolog Ellinor Larsson.

– Den ger en bild av hur det kunde ha sett ut.

Det var intill korsningen Kungsgatan/Östra torggatan som Karlstads kommun grävde för att byta ut en vattenledning när arkeologen Ellinor Larsson från Värmlands museum hittade tydliga rester av en 1600-tals-gård. Rörläggaren Richard Wennberg, som deltog i arbetet, är också konstnär och blev sugen på att gestalta området som det en gång kan ha sett ut. Han erbjöd sig att göra en skiss men det blev till slut en stor och detaljerad målning.

– Den är trovärdig utifrån alla utgrävningar vi har gjort sammantaget i området, säger Ellinor Larsson.

I 1600-talets Karlstad fanns cirka 150 hushåll, många var trångbodda med 10-15 personer per hem. Centrum låg då nere vid Klarälven och domkyrkan där Stadshotellet ligger i dag, berättar Elinor Larsson.

Målningen kommer att köpas in av Teknik- och fastighetsavdelningen, som också är Richard Wennbergs arbetsgivare, och tanken är att den ska visas upp offentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.