I klippet kan du höra mer om hur smittspårningen går till. Foto: SVT

Så går smittspårningen till i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

På Region Värmland arbetar totalt 16 sjuksköterskor med att smittspåra de personer som konstaterats positivt för covid-19. Här gäller det att snabbt lägga ett pussel för att se vilka personer som kan ha kommit i kontakt med den smittade.

När man testats positiv får man fylla i ett frågeformulär där man uppger var man tror sig ha smittats och vart man varit och vilka personer man träffat dygnet innan man fick symptom. Det är under den perioden som man förväntas smitta flest personer.

– Det gäller framför allt de personer man bor med och andra nära kontakter. Nära kontakter brukar man räkna de som någon man varit inom två meter ifrån under längre tid än femton minuter, säger Anna Jansson Heimdahl, kvalitetsansvarig vid smittspårningen på Region Värmland.

I klippet berättar Anna Jansson Heimdahl mer om hur smittspårningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet