Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Chiappe Olsson, Per Rosin och Inger Grehn är några Säfflebor som har åsikter om kärnkraft i kommunen – hör dem i klippet ovan. Foto: SVT

Så tycker Säffleborna om kärnkraft i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Ska det byggas kärnkraft i Säffle?

– Det är ingen bra idé, säger en Säfflebo.

– Klart vi vill ha det, säger en annan.

Hör mer i klippet ovan.

I somras pekade Liberalerna ut ”södra Värmland” som ett intressant område att bygga kärnkraft i. Enligt uppgifter till Sydsvenskan har de övriga regeringspartierna hakat på och tycker att det ”av strategiska skäl” borde finnas ett intresse för kärnkraft i både Säffle och Årjäng. Intresset ska ligga i utvecklingen av elintensiva industrier.

Säffle remissinstans

Det handlar om regeringens förslag att ändra bestämmelserna i miljöbalken för att möjliggöra byggen av kärnreaktorer på fler platser än där de står idag. Förslaget är nu ute på remiss och Säffle är den enda kommun i Värmland som får svara. Men att just Säffle valts ut är ”slumpmässigt” och baserat på en lista från SKR som tagits fram för att få en jämn spridning bland alla kommuner i Sverige, enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) pressekreterare Niki Westerberg.

Från kommunstyrelsens ordförande, Dag Rogne (C), är frågan solklar: ”NEJ!”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.