Hör teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman berätta om kommunens förslag. Foto: SVT

Så vill kommunen få bättre ordning på elsparkcyklarna

Publicerad

Elsparkcyklarnas intåg i Karlstad har väckt både glädje och irritation. Hänsynslösa förare och felparkerade elsparkcyklar är problem som kommunen behöver komma tillrätta med. Teknik- och fastighetsnämnden har nu fått ett förslag med en rad förbättringar som de ska ta ställning till på onsdag. 

Se förslagen i faktarutan nedan och hör Teknik- och fastighetsdirektören Per-Anders Bergman berätta mer i klippet.

Förslag till Teknik- och fastighetsnämnden

• En ansvarig tjänsteperson utses för att samordna frågor gällande elsparkcyklar.

• Trafikingenjör och trafikhandläggare arbetar kontinuerligt med frågan om lämpliga digitala och fysiska parkeringsplatser, i dialog med trafikgruppen och företagen. Statistik från företagen gällande trafikflöde, synpunkter om trafiksäkerhet samt hur vi bygger och formar staden gör det till ett ständigt pågående arbete.

• Sänkt hastighet på fredag och lördag mellan klockan 23:00-05:00.

• Återkommande informationsinsatser.

• Trafikservice får utföra tillfällig fordonsflytt till en kostnad av 250 kr per elsparkcykel.

• Om polisen i Karlstad förordar polistillstånd, kommer en utredning göras gällande avgift för varje elsparkcykel, samt reglering av hur många elsparkcyklar varje företag får ha. Det är polisen som är ansvarig att se till så ordningslagen efterlevs.

Källa: Teknik- och fastighetsförvaltningen Karlstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.