Säfflebo får tio kronor i ersättning från Transportstyrelsen

Publicerad

Örjan Ström från Säffle får tio kronor i ersättning för att hans bil felaktigt registrerats vid en betalstation för broavgift.

Sundsvall – juni 2016. En bil passerar en betalstation för broavgift. Den automatiska avläsningsmackapären registrerar bilens registreringsskylt. Men här går något snett. Teknikens mekaniska under registrerar fel regnummer. En faktura skickas till en helt oskyldig Säfflebo. Kostnaden: 9 kronor.

– Jag ringde först till Transportstyrelsen och berättade att jag inte varit i Sundsvall på år och dag, berättar Örjan Ström.

Skickade ”bildbevis”

Transportstyrelsen ville dock inte alls medge att de hade fel utan skickade en skrivelse till Örjan med bildbevis i form av ett fotografi på två bilar vid betalstationen vid tidpunkten för den aktuella händelsen. Ingen av bilarna tillhörde dock Örjan.

– Då blev jag trött och skrev ett lite syrligt brev där jag skojade lite med dom. Jag tänkte att om dom begär ersättning ska jag också göra det.

Ersättningen var för kostnader Örjan haft i form av porto och kuvert för att rätta till misstaget.

Medges ersättning

Ärendet med begäran om tiokronan slussades sedan runt inom olika avdelningar innan det slutligen hamnade i händerna på en jurist som gjorde en ordentlig utredning av händelsen. Juristen kom fram till att Örjan haft rätt hela tiden. Han hade verkligen inte varit i Sundsvall och kommer nu att ersättas med tio kronor av den statliga förvaltningsmyndigheten. Fakturan på nio kronor uppges ha markulerats.

Hur känns det att få rätt?

– Ja, det var menat som skoj alltihopa. Även byråkraterna måste inse att man kan skoja med dom. Men uppenbarligen gjorde dom inte det.

Beloppet kommer enligt Transportstyrelsen att utbetalas till Örjans bankkonto inom kort. Han har dock inte sett röken av några pengar än.

– Jag tror inte ens att jag har uppgett något bankkonto så det återstår väl att se om några pengar kommer in.

Vad ska du göra för pengarna om dom kommer in på kontot?

– Jag får väl slå runt på stan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer