Här presenterades den nya högstadieskolan i Arvika. Foto: SVT

Efter år av debatt – här är Arvikas nya högstadieskola

Publicerad

Under ett helt decennium har frågan om Arvika ska bygga ny högstadieskola rört upp debatt. Det var också den viktigaste valfrågan hösten 2018. Men nu har kommunstyrelsen gett klartecken till en högstadieskola som ska byggas nära Centralskolan.

– Det känns riktigt bra nu när beslutet äntligen är taget, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.

Minskat elevunderlag och skolor i stort behov av renovering har varit några av skälen till att behovet av en ny skola vuxit i Arvika kommun. Den nya skolan ska vara utformad på ett sätt som ska erbjuda eleverna både utrymme till samvaro och lugnare miljöer. Bland annat ska den delas i så kallade ”hemvister” för att öka elevernas trygghet.

– Det har varit ett önskemål från eleverna att det ska finnas ytor där man både kan dra sig tillbaka för lugn och ro och för att göra sina läxor, berättar Christan Persman som är projektledare för den nya skolan.

Mycket dyrare än tänkt

Den nya högstadieskolan blir betydligt dyrare än de första beräkningarna – drygt 382 miljoner kronor. Men kommunalrådet Peter Söderström tycker det är en bra satsning.

– Det var bra diskussioner på kommunstyrelsen igår, och om man matchar det emot vad vi skulle behöva göra om vi inte satsar på en ny skola är kostnaden rimlig framförallt med tanke på den kvalitetsökning som sker med nybygget.

Det definitiva beslutet tas av kommunfullmäktige den 24 juni. Om det blir ett ”ja” även där sätts spaden i marken redan till hösten och hösten 2021 ska skolan står klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.