Pojkbandet The Fooo under festen år 2014 Foto: SVT

Säkerheten i fokus på hamnfesten

Publicerad

I morgon är det dags. Då drar årets hamnfest i gång i Arvika. Och i år satsar man extra mycket på säkerheten.

– Vi är laddade, berättar arrangören Andreas Olsson.

Det är trettonde året som festen arrangeras i Arvikas hamn. Förra året besökte 26 500 personer den tre dagar långa musikfestivalen och i år hoppas Andreas Olsson, huvudansvarig för arrangemanget, att man slår nytt rekord och säljer alla 30 000 biljetter.

– Vi brukar säga att hamnfesten är lite avslutningen på sommaren innan hösten börjar men det känns som om sommaren tog slut och festen kom fort i år, konstaterar han.

Nya säkerhetsåtgärder

Säkerheten är något som står högt upp på agendan för arrangörerna. Olsson berättar att man tar med sig nya erfarenheter och försöker göra små förbättringar varje år. Till årets upplaga har man försökt att ”tighta” upp området lite, ta bort tivolit och göra området bättre upplyst för att kunna hålla koll.

För några veckor sedan skedde en tragisk olycka vid tågstationen i Arvika där en man omkom när han blev påkörd av ett tåg. Något som lett till en ny säkerhetsåtgärd för festivalen.

– Vi har flyttat entrén längre bort från järnvägen för att minska risken med att röra sig nära spåret, berättar Andreas Olsson.

”Det är bedrövligt”

25 ordningsvakter och drygt 20 publikvärdar kommer att finnas på plats under festen men ett problem som drabbar många musikfestivaler nu för tiden är tafsande och sexuella övergrepp i publikhavet.

– Det är något som vi absolut motsätter oss. Det är hemskt och jag tycker att det är bedrövligt att man ens ska behöva diskutera det.

LÄS MER: Sexuella ofredanden på Arvika hamnfest

Istället vill så klart arrangörerna att det är musiken som ska diskuteras och avnjutas.

– Vi är glada för att vi har så bra artister. Det är kul att Per Gessle väljer att komma till Arvika.

Så var det detta med vädret då. Prognosen för helgen i Arvika ser ganska regntung ut.

– Tja, vädret är inte allt men det klart att det inte är roligt om det spöregnar tre dagar i rad. Fast prognoserna brukar aldrig stämma ändå så jag tar det med ro, säger Andreas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.