”När jag blir gammal ska jag pensionera mig”, har Preben Mortensen 88 tänkt – men än så länge jobbar han på med att lockade kanotturister, och nu även till coronasäkert semestrande. Foto: Frida Ingemarsson SVT

88-årige Prebens kanotcenter vände coronakrisen till framgång

Uppdaterad
Publicerad

I årtionden har Preben Mortensen lockat sommarturister från hela världen till den västvärmländska vildmarken. Men när pandemin slog till såg utsikterna dystra ut inför årets säsong. Trots det lyckades 88-åringen få till en nysatsning på sitt kanotcenter, vilket även gett rekordomsättning för byns butik.

– Det är när man går vilse som man hittar nya vägar.

Starta klippet för att höra Preben, 88, berätta om succésommaren och samtidigt blicka framåt.

När Preben Mortensen i Årjäng summerar 2020 kan han se tillbaka på en bra sommar med nya samarbeten och idéer som lett till att fler fått jobb. Trots avskräckande rubriker om Sveriges hantering av coronapandemin lyckades han få en belgisk samarbetspartner att fullfölja sina bokningar. Han fick också iden att erbjuda alla turisterna färdiga lådor med proviant när de anlände.

Coronapandemin

– Det är ju vansinnigt att de ska ta med sig mat när de kan handla lokalt, säger Preben Mortensen.

Rekordomsättning för lokal handlare

För Icahandlaren Rikard Ohlin i Sillerud som även han gick en osäker sommar till mötes innebar samarbetet rekordomsättning och möjlighet att nyanställa. Han har levererat mat till 2 000 turister i Årjäng, Bengtsfors och Dals Ed och när pallarna med varor kom var det så mycket att han fick hyra lokaler av ett annat företag för att få plats.

– De ringde från centrallagret och undrade om det blivit fel, ska du verkligen ha 12 000 chokladbitar och 17 000 paket kaffe?

Beställningarna fick inte plats på lagret i den lilla Icabutiken i Sillerud Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet