I en studie vid Karlstads universitet kom forskare fram till att ju fler som sitter tillsammans i ett öppet kontorslandskap desto svårare är det att interagera med varandra Foto: SVT

Sämre samtal i öppna kontorslandskap

Uppdaterad
Publicerad

Att öppna kontorslandskap kan försämra koncentrationsförmågan är känt sedan tidigare. Ett argument för att ändå ha dem kvar är att det är lättare att kommunicera när alla medarbetare sitter nära varandra. Men nu har forskare vid Karlstads universitet gjort en studie som visar att det faktiskt är svårare att ha en bra dialog i ett öppet kontorslandskap.

På Fastighetsbyrån vid Stora torget i Karlstad jobbar ett 20-tal personer i ett öppet kontorslandskap. Det blir många telefonsamtal med kunder, snack mäklare emellan och high fives efter avklarade försäljningar. En av fastighetsmäklarna är Linnea Grahn.

– Jag tycker det är väldigt trevligt, för man har alltid nära till kollegerna. Vi behöver ta snabba beslut emellanåt och då är det så enkelt att bara kunna vända sig om och fråga, säger hon.

Ljudvolymen – en nackdel

Men det finns nackdelar också, enligt fastighetsmäklare Kristoffer Kullgren.

– Ja, det är helt klart ljudvolymen. Behöver man sitta mer koncentrerat så bokar man ett rum.

Ju fler – desto svårare

I en studie vid Karlstads universitet kom forskare fram till att ju fler som sitter tillsammans i ett öppet kontorslandskap, desto svårare är det att interagera med varandra. Det i sin tur skapar stress som resulterar i lägre trivsel på arbetsplatsen.

– Andras samtal stör dem helt enkelt. Eller så kan det vara så att man har kunder och klienter som är inne som gör att man inte riktigt kan prata om de saker som man skulle vilja prata om, säger Erik Wästlund, en av forskarna vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Han menar att man bör se över vilka moment i verksamheten som stör andra för att förbättra arbetsmiljön i ett kontorslandskap.

– Kanske ska man ha kundmöten i separata rum, eller ha andra rum där man kan träffas och göra saker som stör på de andra ytorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.