Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Regionrådet tveksamt till sammanslagning

Uppdaterad
Publicerad

I det betänkande som Kommunutredningen presenterade i dag föreslås att de kommuner som genomför kommunsammanslagningar ska kunna bli av med sina skulder genom att staten tar över dem. Samtliga Värmlands 16 kommuner är skuldsatta och skulle kunna bli av med sina skulder genom att gå ihop med en granne. Men regionrådet Stina Höök (M) tror inte det leder till någon våg av sammanslagningar.

I det över 700 sidor långa slutbetänkande som Kommunutredningen presenterade under onsdagen finns en mängd förslag som kommer att påverka den kommunala sektorn i framtiden. Bland dem återfinns frågan om att se över statsbidragen till kommunerna liksom skatteutjämningssystemet.

– Det är viktiga frågor som vi kommer behöva diskutera under lång tid framöver, säger regionrådet Stina Höök (M) om utredningens betänkande.

Kommunutredningen

Kan bli av med skulderna

Bland de förslag som mer direkt kommer att påverka kommunerna om de genomförs finns förslaget om att de kommuner som väljer att slå sig samman med en annan kommun blir av med sina skulder. Det är ett förslag som skulle ge samtliga Värmlands kommuner möjlighet att bli av med sina skulder genom att genomföra en sammanslagning med en eller flera grannkommuner.

– Jag tror inte att det är det som avgör. Det handlar om vilken känsla av samhörighet man har. Dessutom är det så att kommunerna har en sammanlagd skuld på runt 800 miljarder och det är inte så lätt att bara skriva av sådana summor, sägerStina Höök (M).

Studielån kan skrivas ner

I kommunutredningen föreslås också att 60 av landets kommuner ska kunna omfattas av möjligheten för akademiker som bor och arbetar där att få sina studielån nedskrivna. Sex av de av kommunerna finns i Värmland.

– Vi ser ju att vi har bekymmer med kompetensförsörjning inom alla områden i hela Värmland. Det kan vara vettigt att testa sådana här varianter, säger Stina Höök (M).

Skuld per invånare och kommun:

Skuld i kronor per person 2018:

Hammarö                                  90 880

Karlstad                                     47 923

Kristinehamn                            38 979

Storfors                                      47 300

Filipstad                                     25 422

Hagfors                                      20 773

Torsby                                        46 369

Sunne                                         24 998

Munkfors                                  45 644

Forshaga                                    44 886

Kil                                                51 187

Grums                                        42 531

Säffle                                          36 370

Årjäng                                        52 850

Arvika                                         75 156

Eda                                             28 029

Källa: Kommuninvest

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunutredningen

Mer i ämnet