Omkring fem procent av en årskull som har en särskild begåvning och 0,1 – 0,5 procent kan betraktas som extremt begåvade, enligt Elisabeth Mellroth. Foto: SVT

Särskilt begåvade elever ska få bättre förutsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Särskilt begåvade elever glöms lätt bort i skolan. Men nu ska det bli ändring.

– Det är omkring fem procent av en årskull som har en särskild begåvning och 0,1 – 0,5 procent kan betraktas som extremt begåvade.

Det berättar Elisabet  Mellroth som är kommunens projektledare för den här satsningen. Hon forskar också i ämnet vid Karlstads universitet.

Den här gruppen har lätt blivit bortglömd i klassrummet. Fokus har legat på att hjälpa svagare elever. Så har det också varit i lärarutbildningen. Och effekterna av den här modellen kan vara förödande för dem som är särskilt begåvade.

– De kan lätt tappa intresset för undervisningen, börja underprestera eller till och med hoppa av skolan, uppger Elisabet Mellroth.

Femton grundskolelärare i Karlstad  deltar nu i ett tvårigt projekt för att höja kompetensen både  hos sig själva men också hos kollegorna. Och fokus i satsningen är ämnet matematik.

Varför bara stimulera de som har en särskild begåvning i det ämnet?

– Vi ser att får man ökad kunskap om särskilt begåvade på det här viset, sedan kan man applicera det i andra ämnen. Vi kan då se signalerna på begåvningen tidigt i skolan, kanske till och med förskolan, säger Niklas Wikström (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Vill bli ledande i landet

Helena Ingemarsson är speciallärare på Kronoparkskolan i Karlstad.

– Det ska finnas utmaningar att gå vidare med, man kan göra fördjupningar och så vidare, berättar hon.

Karlstad ligger långt framme i den här utvecklingen och har ambitionen att vara ledande i landet på det området.

– Vi är bland de första i landet att jobba med de här frågorna. Nu utbildar vi ju i princip all personal. Det är väldigt positivt, uppger Niclas Wikström (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.