På fredag flyttar scenografin in på Oscarsteatern i Stockholm Foto: SVT

De bygger scenografi för hela Värmland

Uppdaterad
Publicerad

En gentlemans handbok i kärlek och mord hette musikalen när den hade europapremiär i Karlstad. Men även nästa år när den sätts upp på Oscarsteatern i Stockholm byggs all scenografi här i Värmland.

Runda idéer bygger scenografi och erbjuder rådgivning till teaterhus runt om i Norden. Många av Wermlands operans scener skissas först upp här, innan det byggs av operan själv. Men det gäller att vara mångsysslare för att lyckas i scenografibranschen.

Karl Runkvist är scenograf och konsult Foto: SVT

– För att lyckas måste man vara allsysslare. Vi har en smed, som kan snickra såklart, sedan har vi en snickare som kan vara smed ibland. Och vi har en tekniker som kan vara snickare ibland, och smed ibland, säger Karl Runqvist, scenograf och konsult.

Byggs på tre platser

Sedan augusti har man jobbat med scenografin för musikalen Gentlemannen. Det har svetsats och sågats i Snårstad utanför Karlstad, sedan har det dekormålats i Arvika och nu färdigställs det i ett garage i centrala Karlstad.

– Det blir väldigt mycket transport. Man ska se till att alla de som tillverkar ska tillverka dekoren har allt de behöver när de behöver det, säger Anett Refset, teknisk producent.

Det har svetsats och sågats i Snårstad utanför Karlstad, dekormålats i Arvika och nu färdigställs det i ett garage i centrala Karlstad Foto: SVT

Stressigt slut

På fredag flyttar scenografin in på Oscarsteatern. Gruppen har då nio dagar på sig att färdigställa allting, så att genrepet kan börja när det ska.

– Det kommer bli stressigt, och framförallt de två första dagarna är kritiska men det känns bra, säger Anett Refset.

– När man går in i trapphuset där så finns det en affischer på Glada Änkan, där var min pappa med! Så jag sprang på den teatern när jag var tre år och nu får jag komma tillbaka dit och sätta upp den här föreställningen. Det känns väldigt coolt, berättar Karl Runqvist.

Vad händer sedan?

–  Vi ska göra Sweeney Todd på Tempelriddaren. Det är ungefär samma gäng som gör det här, så vi ställer om och gör en egen produktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.