Schack – en sport?

Publicerad

Jodå – schack är visst en sport! Det hävdar Karlstads allmänna schacksällskap å det bestämdaste och överklagar Kammarrättens dom.

Kammarrätten i Sundsvall slog i december fast att det handlar om en tankesport och inte en idrott, men nu överklagar klubben till ytterligare en instans – Högsta förvaltningsdomstolen.

Skatteverket påförde klubben 4 938 kronor i arbetsgivaravgifter 2011 för utbetalade tävlingsvinster, något den skulle slippa om den bedömdes vara en idrottsförening. Verket menar att schackspel inte innebär någon aktivitet som kan motsvara en idrottslig prestation.

Klubben menar att bara för att schack är en tankesport så innebär det inte att den saknar en fysisk aktivitet. Vid blixtschack är det inte fråga om att bekvämt luta sig tillbaka i stolen menar klubben. Arm och hand är i gång så gott som oavbrutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer