Schackspel om skatten

Publicerad

Ja, åsikterna om schackspel som sport går isär. I varje fall tycker Karlstads Allmänna Schacksällskap och de skatterättsliga myndigheterna olika. Och nu har Schacksällskapet gått vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

Turerna har pågått sedan 2011, då Schacksällskapet påfördes arbetsgivaravgifter på ca 5 000 kronor, för de prispengar de betalat ut som vinster till tävlingsdeltagare. Pengarna tas från deltagaravgifterna.

– Vi vill klassas som en idrottsklubb och ha samma regler som för idrottsklubbar, säger ordföranden Kjell-Åke Andersson. Schack är ju en tävlingssport.

– Det är helt obegripligt att vi ska betala arbetsgivaravgifter, säger schackspelaren Lars Forslöf.

”En tankesport”

Men nu har både Skatteverket, Förvaltningsrätten i Falun och Kammarrätten i Sundsvall sagt sitt.

Schackspel innehåller inte någon aktivitet eller något moment som kan anses motsvara en idrottslig prestation. Utövandet saknar därmed inslag av fysisk aktivitet.

Schackspel närmast får hänföras till tankesport.

Och överklagandena har avslagits.

– Ja det är klart att det är en tankesport, bekräftar Lars Forslöf, men för att utöva en tankesport fordras också energi. Spelar man ett långt parti på fem timmar är man helt slut efteråt. Det känns i hela kroppen. I vissa länder räknas schack som sport.

Schacksällskapets hopp står nu till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer