Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se den dramatiska rådjursräddningen i Holmedal Foto: Räddningstjänsten Årjäng

Se den dramatiska rådjursräddningen i Holmedal

Uppdaterad
Publicerad

När två rådjur gick genom isen på en sjö i Holmedal i Årjängs kommun fick räddningstjänsten rycka ut för att rädda dem. Med hjälp av en räddningssläde tog sig räddningsstyrkan ut och lyckades bärga båda rådjuren.

Det brukar ju talas om Bambi på hal is men den här gången var det tunn is det handlade om, så tunn att den inte bar de båda rådjuren som gav sig ut på fredagsförmiddagen. En jägare uppmärksammade dramat på sjön vid Leverbyn i Holmedal och slog larm.

– Larmet kom vid kvart i tio. Fem personer ur jourgruppen i Töcksforsstyrkan ryckte då ut, berättar Leif Kunell som är räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Årjängs kommun.

Hur svårt var det att rädda rådjuren?

– Inte så svårt. Vi har ju utrustning för att göra sådana här insatser på is, särskilda räddningsslädar och dräkter, säger Leif Kunell.

Förrädiskt tunna isar

De tunna isar som nu börjar lägga sig runt om i Värmland kan vara farliga, inte bara för rådjur utan också för den människa som till äventyrs ger sig ut på dem.

– I den mån det är is nu så är den förrädisk, säger Leif Kunell.

Se när räddningstjänsten räddar rådjuret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer