Foto: TT

Se upp för badklåda

Uppdaterad
Publicerad

Flera badplatser i Värmland har nu i värmen fått problem med badklåda. Bland annat har badande på Bomstad och Skutberget i Karlstad drabbats.

Även bad i sjöarna Visten och Skivtjärn i Forshaga kommun kan ge utslag. Badklådan orsakas av fågel- och snäckburna parasiter som främst finns i grunt vatten. Det är inte farligt, men det kan klia om man inte sköljer sig med rent vatten efter badet.

Även Hammarö kommun har fått in rapporter från badgäster som drabbats av badklåda. Och det från många badplatser. Mörudden, Stockholmsudden, Västra Söön, Getingberget, Lillängsviken, Rud Ängen och Fjärde strand verkar alla vara drabbade av den kliande parasiten.

För någon vecka sedan kom även samtal till Arvika kommun om badklåda, eller vattenloppor som en del kallar det, i badvattnet vid Klässbol. 

Problemen varierar från dag till dag och det går inte att se på vattnet om det finns parasiter där. Det kliar, men är inte farligt. Om man har möjlighet kan det vara bra att skölja sig med rent vatten efter badet, och byta badkläder. Utslagen kan finnas kvar upp till en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.