Migrationsverkets beslut: Selma Yohannes ska inte utvisas under asylprövningen

Uppdaterad
Publicerad

Selma Yohannes kommer inte att utvisas innan hennes ansökan om uppehållstillstånd prövats av Migrationsverket. Igår beslutade verket om inhibition, vilket innebär att någon utvisning inte ska verkställas nu.

– Hon har ju ansökt om det här och det är ett helt fantastiskt besked hon fått nu, säger Viktoria Sterner i Karlstad som hjälpt Selma Yohannes.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om Selma Yohannes som bott i Filipstad i flera år där hon också gått i skolan. I november omhändertogs Selma, som då var 16 år, av polisen som förde henne till Catania på Sicilien. Hon var inte misstänkt för något brott men boendet hon placerades på beskrev hon som ett fängelse.

– Det var galler för fönstren och vi fick inte gå ut, berättade hon.

Utvisningen av Selma

Hon väntade på ett besked från Sverige, men tiden gick. Efter tre och en halv månad på boendet hade hon fått nog, då rymde hon.

Flydde till Sverige

Det blev en tuff flykt genom Europa från Italien, via Frankrike, Tyskland och Danmark till Sverige.

Nu är Selma Yohannes, som fyllt 17 år, tillbaka i skolan i Filipstad. Men det slutliga asylbeslutet kan dröja.

– Det kan ta jättelång tid innan det beslutet kommer, säger Viktoria Sterner.

Se Selma Yohannes berätta om sin flykt från Italien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet