Kristina Sandberg om att bli årets Selma-pristagare Foto: SVT

Selmapristagaren glad och lite darrig

Uppdaterad
Publicerad

Mottagaren av Selma Lagerlöfs litteraturpris 2019, Kristina Sandberg, var mycket stolt efter tillkännagivandet.

– Jag rankar det väldigt väldigt högt för det är ett så fint litteraturpris när man ser på tidigare pristagare, sa Kristina Sandberg.

Klockan var strax efter elva på Mårbacka när dörren öppnades till Selmas bibliotek där årets pristagare, Kristina Sandberg väntade på att emot gratulationerna:

-Jag är väldigt glad och lite darrig. Kristina Sandberg är mest känd för sin romantrilogi om hemmafrun Maj och hennes liv. Det är en berättelse med många bottnar om folkhemmet, ensamhet och samhällsklasser.

 -Vi har många nominerade författarskap varje år men nu var det dags för Kristina Sandberg, säger jurymedlemmen Anna Forssberg, lektor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet.

Priset började delas ut 1984 och i år är det 36:e gången som priset delas ut. Bland tidigare pristagarna finns bland annat Per Olof Enqvist, Kerstin Ekman och Sara Lidman. Själva överlämnandet av priset och prissumman på 100 000 kronor sker under Kulturveckan i Sunne den 10:e augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.