Foto: TT

Selmas litteraturpris till Lars Norén

Uppdaterad
Publicerad

Dramatikern och regissören Lars Norén tilldelas Selma Lagerlöfs Litteraturpris för 2017.

– Det kanske möjligen kan tyckas överraskande att vårt litteraturpris i år går till en dramatiker och poet men med tanke på att han nu även skapat prosa så var Norén ett val vi resonerade oss fram till och är nöjda med, berättar Lars Andersson som är ordförande i stiftelsens prisnämnd.

”En stor ära”

När Norén fick besked om att han fått priset blev han, enligt Lars Andersson, väldigt glad.

– Han tyckte tydligen att det var en stor glädje och ära att få det här priset. Han berättade att han läst Selma i unga år och burit henne med sig.

Nyskapande och kontroversiell

Lars Norén debuterade på 60-talet med diktsamlingen ”Syrener, snö” och under åren som kom skrev han romaner, dikter och hundratals pjäser för både TV och för scen. Se flera av Noréns verk i Öppet arkiv i SVT Play.

– Hans verk har funnits där under väldigt lång tid. De har alltid varit angelägna och nyskapande men också kontroversiella. Hans pjäser men även dagböcker har legat som en riktig referenspunkt i svensk litteratur ända sedan 60-talet. Men det är hans senare prosa som nu tilldelas detta litteratarurpris.

Populära 80-talspjäser

Det är nu trettiofjärde gången som stiftelsen Selma Lagerlöfs Litterturpris delar ut priset till en författare som man tycker gjort sig förtjänt av det. Detta för att främja författarskap i Selma Lagerlöfs anda. Birgitta Trotzig mottog det första priset år 1984. Förra årets pristagare var Sara Stridsberg – alla tidigare pristagare hittar du här. Och nu hamnar alltså även Lars Norén på den listan.

– Han har ett grepp och en del av hans dramatik, framförallt sedd av publiken genom tv, är diskuterad och älskad. Speciellt hans tidiga 80-talspjäser har verkligen slagit igenom.

Norén till Sunne

Priset på 100 000 kronor överlämnas av landshövding Kenneth Johansson den 12 augusti på Sunne bibliotek. Då kommer prisnämndens ordförande självklart att vara på plats.

– Det ska bli väldigt intressant att få höra hans Selma-tal vid prisceremonien, säger Lars Andersson.

Om Norén någonsin varit i Värmland tidigare är oklart men när han nu kommer hit i sommar ska han enligt uppgift till stiftelsen passa på att se lite mer av Sunne.

– Han hade pratat om att försöka besöka Mårbacka och även gå och se Västanå teaters uppsättning.

Motiveringen till priset

”För att han genom mer än ett halvt sekel, i fri rörelse mellan litterära genrer, har tecknat närgångna, angelägna och banbrytande bilder av Sverige och Europa, och med de tre volymerna av En dramatikers dagbok även i prosans form har trätt fram som en genuint nyskapande livsbetraktare.”

Källa: Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litterturpris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.