Anna är född med den neuromuskulära sjukdomen CMT Foto: SVT

Siktet inställt på Paralympics 2020

Uppdaterad
Publicerad

Hon kom hem från VM-debuten i Sydafrika med två medaljer av två möjliga – ett silver och ett guld. Nu tränar hon för att återigen ta plats i landslaget för paracykel.
– Det stora målet är Tokyo 2020, berättar Anna Beck.

Det är en helt vanlig vardagskväll i källaren hemma hos Anna Beck i Kil. Hon kör ännu ett pass på träningscykeln och med hjälp av virtuell teknik så blir kvällens träningspass lite mer ”på riktigt”. Framför sig har hon en dataskärm och på skärmen ser man hur andra cyklister värmer upp inför det stundande loppet. Anna har kopplat upp sina trampor mot en virtuell träning- och cykeltävlingsvärld. I andra källare och på andra träningscyklar sitter cyklister på liknande sätt och väntar på att starten ska gå.

– Snart är det dags, två minuter, säger Anna och ökar tempot i uppvärmningen inför starten.

Här kör Anna ett virtuellt tvåmila-lopp Foto: SVT

Ikväll kör hon ett virtuellt tvåmila-lopp. Framför sig ser hon de andra cyklisterna och hur loppet går genom dramatisk terräng. Likt en avatar jagar hon klungan.

– Där är min gubbe, visar Anna, och när inte jag trampar så ser du att benen står still även på skärmen.

Vägen till framgång

Starten går och Anna pressar sig genom ett träningspass eller ett utmanande lopp cykel-avatare emellan. Men för Anna Beck är det här inget vanligt dataspel utan hennes väg från en framgångsrik VM-debut IRL, till nya mål med riktiga medaljer.

Allt började med en Vätternrunda 2009. Det gick flera år innan Anna började ta cyklingen på större allvar, men för två år sedan gick hon med i en cykelklubb och sedan dess har det gått snabbt. SM-guld, landslagsplats och VM-medaljer.

– Jag har varit så nöjd över att få vara vara med på den här resan. Man blir ju ödmjuk inför det förtroende man får, att få åka iväg och representera Sverige.

Vinnarskalle

Det var med stark vilja och god träningsdiciplin Anna tog sig till VM i Sydafrika. Tanken var att åka dit, att se och lära, att komma hem med nya erfarenheter. Men efter VM-debuten återvände hon hem till Kil med ett VM-guld i linjelopp och ett silver i tempo.

Två medaljer av två möjliga, kan det gå bättre eller?

– Ja, lite bättre kan det ju faktiskt gå. Två guld hade ju varit bättre.

Det bor en vinnare i Anna Beck. Hon är visserligen född med den neuromuskulära sjukdomen CMT. Den påverkar hennes balans och gör att känsel och reflexer i fötter och underarmar blir försämrade.

Så är det något med minnet, men det verkar i och för sig stimulera hennes vinnarskalle.

– Var enda gång så tänker jag, hur dum är jag, säger Anna och skrattar.

– Jag är så dum i huvudet, för var enda gång jag gått i mål så har jag glömt bort hur fruktansvärt det är. Det gör ont. Så för att motivera sig så tänker man, bara över det här krönet, bara dit, bara dit...Men jag tror att jag är bra på att ha ont.

Så talar en sann vinnarskalle.

Ett träningspass på mountainbike vid motionsspåret i Kil är en välkommen variation till träningscykeln i källaren Foto: SVT

OS nästa

Vid motionsspåret i Kil har ett snötäcke dämpat träningsivern hos många, men för Anna är ett träningspass på mountainbike en välkommen variation till träningscykeln i källaren. Träningsdosen är ungefär tio timmar i veckan vid sidan av ett heltidsjobb. Hon är motiverad och har högt ställda mål.

– Det stora målet är Tokyo 2020, paralympics, berättar Anna.

OS. Det är stort, eller hur?

– Ja det är stort. Dit vill jag. Dit ska jag, säger en målmedveten cyklist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer