Bassängen ska tappas på vatten och stängas permanent. Foto: Årjängs kommun

Simbassängerna i Årjäng stänger omgående

Publicerad

Simbassängerna i Årjängs Bad och friskvårdscenter tappas på vatten och stängs av för gott från och med imorgon, tisdag. Detta efter att en konsultbyrå konstaterat att de ”inte längre kan säkerställa att det inte sker ett brott i simbassängens konstruktionsdelar”.

– Vi förstod ju att det skulle komma, men kanske att det skulle gå ett halvår, ett år, till, säger Årjängs kommuns samhällsbyggnadschef Peter Månsson.

Bassängerna har varit dåliga under en tid och kontrollerats var sjätte månad sedan 2017 av konsultbyrån. Den senaste rapporten visade på en snabbare utveckling av konstruktionsskadorna än väntat.

– Det är en väldigt fuktig miljö och det är det som gör att fukten tränger igenom betongen till armeringen, säger Peter Månsson.

Byggdes 1972

Under måndagseftermiddagen satt alla berörda verksamheter i möte och tog alltså beslutet att stänga simbassängerna permanent. Vad som kommer hända med de verksamheter som nyttjat simbassängerna är i nuläget oklart.

Simhallen byggdes 1972 och är nu en av flera i Värmland som fått stänga detta år.

– Den har ju verkligen gjort sitt och det här är ju nånting som händer över hela Sverige, säger Peter Månsson.

Snabbar på planer om ny simhall

Förutom de uppenbara konsekvenser detta får för Årjängsborna har stängningen också lett till att planerna på en ny simhall snabbas på. Först nästa år var det tänkt att kommunen skulle påbörja en förstudie i frågan, men den ska nu tas upp inom 14 dagar.

Det pratas då om att bygga en helt ny simhall, enligt Peter Månsson.

– Det tar ju drygt ett och ett halvt år att bygga, men sen har vi all planering innan det också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer