Rauf Ahmadi från Islamiska kulturföreningen säger att en uppskattning är att bygget kan komma att kosta mellan 18 och 22 miljoner kronor. Foto: SVT

Sista beslutet innan en ny moské kan byggas på Rud

Uppdaterad
Publicerad
Efter flera år av diskussioner återstår nu bara ett beslut om bygglov innan Islamiska kulturföreningen ska kunna bygga sin nya moské på Rud i Karlstad.

– Det är drömmen för alla muslimer i Karlstad, säger Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen.

Bygglovsansökan ska avgöras i stadsbyggnadsnämnden nästa vecka. Frågan är fortfarande kontroversiell.

– Vi har tidigare varit kritiska till det här, minst sagt, och kommer nagelfara det här rätt ordentligt för att se om det ska ges bygglov eller ej, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad.

Enligt ansökningshandlingarna är det en moské på 1171 kvadratmeter i två plan och en 22 meter hög minaret intill som föreningen vill bygga.

Rauf Ahmadi säger att en uppskattning är att bygget kan komma att kosta mellan 18 och 22 miljoner kronor.

Vill ha besked om finansieringen

Och just finansieringen är en omdiskuterad fråga. Erik Nilsson säger att föreningen inte gett tillräckligt klara besked på hur moskén ska betalas.

– Jag kan inte säga att vi fått tillfredsställande svar, istället har det pekat åt fel håll mot att det skulle bli utländsk finansiering i det här fallet, säger han.

Rauf Ahmedi försäkrar att de inte tagit emot pengar utomlands ifrån.

Tänker ni inte göra det heller?

– I dagsläget behöver man inte tänka på det, vi vet att allting är stängt och situationen har ändrats stort i världen så vi får klara oss på egen hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet