Sista tvisten i skolbygget löst: Kommunen betalar 900 000 för byggstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Första spadtaget till Kristinehamns nya gymnasieskola i kvarteret Björktrasten togs 2018. Ett år senare satte byggnadsnämnden tillfälligt stopp för bygget. Där någonstans börjar ”KTIC-härvan”, nu kan SVT berätta att den sista juridiska förhandlingen med byggbolaget är löst.

Eleverna kan, förhoppningsvis, flytta in i skolan till hösten, två år för sent.

Bygget av skolan stoppades under tre veckor, sommaren 2019, eftersom miljö- och byggnadsnämnden ansåg att det saknades dokument och intyg. Byggbolaget höll inte med. Framförallt ifrågasatte de nämndens tolkning av plan- och bygglagen och valde att stämma kommunen på fyra miljoner kronor.

Samuel Carlén (S) var ordförande för byggnadsnämnden när den, enhälligt, fattade beslutet om byggstoppet.

Hur trygg känner du dig i det beslutet?

– Jag känner mig väldigt trygg.

Förlikning

Nu har kommunen gått med på en förlikning med byggbolaget, om 900 000 kronor. Det är den tredje och sista förlikningen i raden av stämningar från byggbolaget mot kommunen. Till saken hör att bolaget, Noctor bygg AB, försattes i konkurs i mars 2021.

Kommunen har alltså förhandlat med ett konkursbo och fick rådet från sitt juridiska ombud att acceptera förlikningen.

– Vi vill få det hela ur världen och kunna gå vidare. Jag anser ju att vi inte har gjort något fel, säger Samuel Carlén.

Kommunrevision

Nu ska kommunrevisionen granska hanteringen av skolbygget, bland annat för att se om alla beslut fattats på rätt ställe.

Känns det självklart för dig att de ska granska det?

– Eftersom det har varit så mycket kring den här byggnationen; tvister, meningsskiljaktigheter om det ena och det andra och förseningar, så anser jag att det är bra om de granskar och ser om det har begåtts något fel, säger Samuel Carlén.

Trots komplikationerna verkar det dock som att skolbygget kommer hålla sig inom budgetramen på nästan 130 miljoner kronor, uppger teknik- och fastighetsförvaltningens chef, Andreas Rudsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.