Foto: Kasper Hillerström

Sjöodjur i Vänern?

Publicerad

Sjöodjur, jättefisk eller en våg? Ja, vad var det egentligen som Karlstadsbon Kasper Hillerström såg på Vänern i förra veckan. Själv är han övertygad om att det var ett levande väsen.

– Jag var ute med två kompisar i två båtar. Vi skulle ta kort på solnedgången. Det var helt vindstilla, inga båtar runt oss, inga grund, så hör vi ett stort plask bakom oss, berättar Kasper Hillerström.

Kasper Hillerström och hans kamrater vände sig om för att se vad det var som bröt stillheten. Det mellan tre och fem meter långa föremål de såg gjorde dem förstummade.

– Vi vänder oss om och bara står och gapar. Det är som en stor, stor fisk som kommer upp till ytan. Först trodde vi det var en stock men sedan så dök den igen. Fem minuter senare ser vi den igen. Då åker jag dit och kollar men den försvinner och det är massor av bubblor i vattnet där jag är med båten, säger Kasper Hillerström.

”Lite rädd”

Det mystiska objektet dyker sedan upp vid flera tillfällen under en timmes tid innan det försvinner helt. Och Kasper Hillerström sticker inte under stol med att det var obehagligt. 

– Jag blev lite rädd och tänkte att det var som en stor fena som kom upp ur vattnet, en stor fisk eller något. Sedan läste jag på en del och tänkte att det enda det kan vara är en mal som är så stor. Fast jag vet inte om de finns kvar i Vänern.

Trots att han och hans kamrater blev skrämda hade han sinnesnärvaro nog att filma det han såg. Vi visar videon för länsstyrelsens fiskeansvarige Jonas Andersson.

– Ja, jag tyckte det såg ut som en våg, som kommer från en båt eller liknande, som bryts sönder vid det tillfället. Det såg inte ut som en fisk i alla fall, säger Jonas Andersson.

Men teorierna om att det skulle vara en tre till fem meter lång mal då?

– Vad vi känner till så finns det inte mal i Vänern nu. Tittar man bakåt i tiden så kanske det har funnits men då borde yrkesfiskarna ha fått någon, det är ju ett omfattande yrkesfiske i Vänern, säger Jonas Andersson.

Finns det några varelser över huvud taget i den här storleksordningen i Vänern?

– Nej, inte vad vi känner till i alla fall, det gör det inte.

Vittnet tror inte på våg

Men Kasper Hillerström är säker på att det var ett levande väsen han både såg och filmade på Vänern, trots länsstyrelsens teori om att det var en våg han såg.

– Det var det första jag tänkte också men det var inga båtar runt oss och det blåste inte, vi hörde inte ens en motor, och där är inga grund som det kan slå emot heller, säger han.

Du tror fortfarande att det handlar om fisk?

– Ja, eller något större levande.

Törs du ut och åka båt något mer?

– Jodå, jag törs. Men de två som var med var lite skraja. De hade en mindre båt, säger Kasper Hillerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer