Foto: SVT

Sjukgymnast polisanmäld – misstänks ha tagit ut för höga belopp

Publicerad

En sjukgymnast utreds av polisen misstänkt för att ha krävt landstinget, numera Region Värmland på för mycket pengar. Enligt Region Värmland som gjort anmälan handlar det om 741 000 kronor och åklagaren väntas ta beslut om ett eventuellt åtal inom kort.

Landstinget i Värmland skärpte sin kontroll av sjukgymnaster 2013 efter det uppmärksammade fallet där en sjukgymnast dömdes för fusk i mångmiljonklassen. Det var efter det man upptäckte vad som bedöms som nya felaktigheter och polisanmälde ytterligare en sjukgymnast för bedrägeri.

– Sjukgymnasten stack ut för att personen hade ett högre antal dyrare debiteringar eller annan behandlingsnivå än brukligt och därför gjorde vi en fördjupad granskning, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Värmland.

Saknades stöd för debiteringar

Dåvarande Landstinget i Värmland granskade 2500 av sjukgymnastens journalanteckningar och fann att det saknades stöd för delar av de debiteringar som gjorts. I polisanmälan som lämnades in i september 2018 skrev landstinget: Sjukgymnasten har ”systematiskt begärt ersättning med för höga belopp i syfte att tillgodogöra sig högre ersättning från landstinget än vad som motsvarar de vårdåtgärder XX utfört”. Totalt har Region Värmland krävt återbetalning på 741 000 kronor.

Enligt Tobias Kjellberg ifrågasätter man inte att patienterna har behandlats, men behandlingarna ska inte ha motsvarat den debiteringsnivå som sjukgymnasten redovisat och tagit betalt för.

Förnekar felaktigheter

SVT Värmland har pratat med sjukgymnasten som förnekar att det gjorts några felaktiga debiteringar. Sjukgymnasten anser istället att det är regionens granskning som är felaktig.

– Kritierierna som de har när de granskar stämmer inte med förordningen. Hela granskningen bygger på regler som de hittat på själva, säger sjukgymnasten.

Enligt sjukgymnasten följer allt lagstiftningen på området.

– Detta är en tvist och det är för mig ofattbart att regionen gjort en polisanmälan.

Sjukgymnasten är fortsatt verksam och har nu ofrivilligt återbetalat de 741 000 kronorna genom att Region Värmland hållit inne sina utbetalningar de senaste åren.

Nu inväntar parterna åklagarens besked om det ska bli ett åtal.

Fotnot: Landstinget i Värmland är sedan 1 januari 2019 en del av Region Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.