Hör diakonen Anna-Karin Berglind och prästen Håkan Fhager berätta om jobbet under pandemin. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Sjukhuskyrkan undantagna från besöksförbudet

Publicerad

Under pandemin när sjukhuspatienter inte får ta emot besök kan tiden i sjuksängen bli extra påfrestande. Men det finns några som är undantagna från besöksförbudet – sjukhuskyrkans personal.

– Vi kan aldrig ersätta nära och kära, men vi kan vara någon att prata med, säger sjukhusprästen Håkan Fhager.

Sjukhuskyrkan finns på alla länets sjukhus. På Centralsjukhuset jobbar idag tre personer och deras uppdrag är att stödja och hjälpa människor och ge dem mod och hopp genom olika faser i livet. Under pandemin har man framför allt samtal med patienter och sjukvårdspersonal eftersom anhöriga inte får hälsa på de sjuka som vanligt.

Märker att patienter mår dåligt av besöksförbudet

Sjukhuskyrkan besöker alla som vill prata med en medmänniska oavsett om de är troende eller inte. Under perioden med besöksförbud märker de att patienter påverkats negativt.

I klippet: Prästen Håkan Fhager och diakonen Anna-Karin Berglind berättar om jobbet under pandemin.

Vad har du för erfarenheter av besöksförbudet på sjukhusen?

Tack för att ni deltog med era erfarenheter. Nu stänger vi denna chatt.

Anna • Arbetar som sjuksköterska på sjukhus och min erfarenhet är att vi har ofta brustit.

I våras var man oförberedd. Bättre lager av skyddsutrustning och bredare testning hade kunnat möjliggöra nödvändiga besök. Men samhället/sjukvården hade inte den beredskapen.

Jag tycker också diskussionen om besöksförbud måste granska hur pass effektiva de egentligen är. Om två personer bor tillsammans, så delar de ju hushåll i vanliga fall. Dvs båda kan antas vara exponerade för smitta.

Det blir också ibland en slags dubbelmoral upplever jag. Att en äldre patient ska förbjudas besök av en frisk anhörig som kanske är jättenoga och islorerar sig helt. Men däremot ska de ha nära kontakt med personal som kan träffa 90 olika personer på en vecka, varav vissa otestade.

För den enskilde kanske valet handlar om ett sista år i livet. Och då kanske den personen för sin livskvalitet vill vara med sin respektive.

Jag tycker vi problematiserar och samtalar för lite om det här. Och att lyfta fram positiva exempel, hur kan man göra istället?

Vi måste ta krafttag nu och regeringen har fattat många bra beslut. Men det finns grupper där skadan blir alltför stor av besöksförbud. Det skapar smärtsam ensamhet, ångest, förvirring. Trauman.

Vi som är friska tycker jag får göra uppoffringarna. Och man måste inte vara två personer som följer med en i övrigt frisk till sjukvården.

Men när det gäller döende personer, personer med svår ångest, nyblivna föräldrar eller små sjuka nyfödda barn. Där måste man göra undantag anser jag.

Har man skyddsutrustning, håller avstånd, eller testar, så kan kontakt alla gånger fungera.

Jag tycker inte det känns etiskt och professionellt att man t ex kan gå och handla 3 personer tillsammans. Men som frisk anhörig till t ex en svårt hjärtsjuk och döende person utan covid, så får man vare sig besök eller ordentliga anhörigsamtal. Och så är det på många ställen nu!

Bernt • Lite märkligt förbud !, på ett sjukhus i en av Stockholms kranskommuner möttes man av tydliga skyltar: Besöksförbud. Ser dock patienter inneliggande som vandrar ut och in på avdelningen och tar en rök utomhus, där allmänheten har tillträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet