Sjunkande bostadspriser i länet

Uppdaterad
Publicerad

Villapriserna i Värmland hur sjunkit med två procent och bostadsrättspriserna med tre procent det senaste kvartalet, enligt siffror från Svensk Mäklarstatisk.

Siffrorna har analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett pressmeddelande uppger att det är första gången sedan pandemins start som villapriserna sjunkit på månadsbasis i Sverige.

Växande bostadsbrist, historiskt låga räntor och ökat intresse för att bo större uppges ha gjort så att både bostadsaffärerna och priserna nådde rekordnivåer under 2021.

– Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i pressmeddelandet.

Höga elpriser påverkar

– Om coronarestriktionerna kvarstår kan intresset för att bo större öka igen. Bostäder med höga uppvärmningskostnader riskerar dock bli svårsålda som följd av höga elpriser.

Även i landet som helhet har priserna på villor gått ned med två procent, medan priserna på bostadsrätter istället ökat med en procent.

Den senaste 12-månadersperioden steg dock priserna i länet med 17,3 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Mest steg priserna i Torsby där ökningen var 31 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.