Foto: SVT

Skilda åsikter om skogen

Publicerad

Miljöpartiet vill skydda mer skog i framtiden medan Centerpartiet vill stärka äganderätten. Det framkom under dagens skogsdebatt i Säffle.

Skogen stod i centrum när C och MP möttes i Säffle för att debattera det framtida skogsbruket. Kärnfrågan var hur det skall gå att förena de ekonomiska intressena i skogen med de miljömässiga.

– Det måste vi göra genom att fortsätta skydda skog. I dag är det bara några få procent som har ett långsiktigt skydd. Vi måste också ställa om skogsbruket till ett naturnära hyggesfritt skogsbruk. Därför vill vi skapa ett omställningsstöd för det, sade Stina Bergström (MP).

Men det finns ju de som tycker att man borde avverka mer eftersom  de hävdar att den nya växande skogen tar upp koldioxid?

– Ja, men det är viktigt att se vad vi använder skogen till. Att bygga i trä är klimatsmart men att elda upp skogen genererar ju stora koldioxidutsläpp, menade Stina Bergström.

Daniel Bäckström (C) och Stina Bergström (MP) i debatt i SVT Nyheter Värmland om hanteringen av skogen och skogsägarna. Foto: SVT

Centerpartiets Daniel Bäckström ser inte samma lösningar framför sig när det gäller att hitta en balans mellan produktion och bevarande av skog.

– Vi måste hitta en balans mellan skogsbruket och den miljöhänsyn som behöver tas. Men i dag ser jag att en stor del av skogsmarken inte är i aktiv produktion, närmare 30 procent. Det vi behöver är att skapa ett främjandeuppdrag, säger han.

Ni vill ju stärka äganderätten för att lösa balansgången mellan de ekonomiska och miljömässiga intressena. På vilket vis skulle det göra det?

– Det är en central utgångspunkt att värna den enskildes rätt att bestämma över sin mark. Då är ersättningsformerna viktiga att se över, ett sådant exempel är att skapa möjligheter till arrendeavtal mellan markägaren och staten där man omprövar och följer upp hur miljövärdena har utvecklats.

Stina Bergström (MP) håller med om att det är viktigt att skogsägaren får ersättning när man instiftar naturreservat och liknande.

– Pengapåsen till ersättningar har vi fördubblat under den här mandatperioden. Det var många skogsägare som stod i kö när vi bildade regering, säger hon.

Daniel Bäckström (C) menar dock att regeringen inte lyckats särskilt väl.

– Tittar man på ersättningarna så är det fortfarande många som inte fått ersättning för den skog som staten ska ta över. De har fått vänta två, tre år.  Man måste stoppa och ersätta dem först innan man går vidare, säger Daniel Bäckström (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.