Foto: TT

”Var försiktiga med de stora hondjuren”

Publicerad

På måndag drar älgjakten igång och nu går Jägareförbundet i Värmland ut med en uppmaning till alla jägare. Hör ordförande Anders Olsson om vad som är viktigt att tänka på just i år för att behålla en bra nivå på älgstammen.

Med en knapp vecka kvar till älgjakten vädjar Jägareförbundet i Värmland till försiktighet vad gäller hondjuren. Man är rädd att effekterna från förra årets sommartorka fortfarande håller i sig och att många älgkor inte orkade gå i brunst – och nu går utan kalv.

Det finns alltså en stor risk att man skjuter älgkor i sin mest produktiva ålder, och därför är det viktigt att fokusera på fjolårets småttingar, menar Jägareförbundet i Värmland.

Kan bli rödlistad

Även om älgstammen stabiliseras i Värmland, minskar stammen nationellt. I somras föreslog SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, att älgen skulle placeras på artdatabankens rödlista, som presenteras nästa år.

Läget bedöms vara så pass bekymmersamt att älgen kan komma att kategoriseras som ”nära hotad” istället för ”livskraftig”.

– Det är baserat på att vi ser en kraftig nedgång från 90-talet fram till nu. Vi säger inte att det ska bli så, men det är vår bedömning, säger Henrik Thurfjell som är konsulent vid Artdatabanken.

Behöver inte påverka jakten

”Nära hotad” är den lägsta kategorin av alla på rödlistan, som mäts över tre generationer – alltså 21 år för älgen. Eftersom rödlistan är ett prioriteringshjälpmedel och inte ett regelverk behöver en eventuell rödlistning av älgen inte påverka älgjakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.