Satellitbilder och analyser från Skogsstyrelsen ska hjälpa värmländska skogsägare se behovet av röjning. Foto: SVT/TT

Satellitbilder ska hjälpa värmländska skogsägare röja

Publicerad

Snart kommer skogsägare i Värmland få information om att de kan behöva röja sin skog. Det är Skogsstyrelsen som med hjälp av satellitbilder för att identifierar behoven och sen gör brevutskick till berörda skogsägare.
– Vi talar om att här tror vi att det finns ett röjningsbehov, det är ingen pekpinne utan mer en hjälp på vägen, säger Gunnar Boström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsens distrikt i Värmland.

Med hjälp av satellitbilder och analyser har Skogsstyrelsen hittat skogsområden där man tror att det behöver röjas. Man påbörjar inok kort utskick till cirka 300 berörda skogsägare i länet.

– Vi vet att det finns ett röjningsberg att beta av där ute i skogen. Vi hoppas att det här ska vara en hjälp för alla skogsägare att hitta områden där det kan finnas ett behov och på så sätt effektivisera och förbättra sitt skogsbruk, säger Gunnar Botström.

Besöker ungskog

Utsökningen görs med hjälp av dator och satelitbildsanalys där man kan se de tätaste ungskogarna. Man gör även fältbesök i ungskogar som är i behov av röjning och sedan jämförs de områdena med satellitbilderna. Detta för att se om utsökningen behöver kalibreras.

Ingen uppföljning

Skogsstyrelsen har gjort liknande utskick har gjorts tidigare. Den här gången fokuserar man på skogsägare i norra delen av länet. Men man kommer inte göra någon uppföljning av vilka skogsägare som faktiskt röjer sin skog.

– Vi har lite dålig koll på vad som görs men vi brukar få höra från skogsföretagen i Värmland, då de får in beställningar, säger Gunnar Boström.

Mer fakta om röjning

Visa

Röjning är när man fäller träd och lämnar dem på marken för att förmultna. Man behöver röja plant- och ungskog för att få ett bra ekonomiskt utfall. Beroende på hur skogen ser ut och vad skogsägaren har för mål med skogen kan man röja på olika sätt.

Skogsstyrelsen anser att röjning är viktigt för skogsproduktionen. Det finns inget lagkrav på att man ska röja men argumenten för att röja är flera: ökad produktion, bättre virkeskvalitet, minskad risk för snöbrott (träd som knäcks av snön).

Med röjning ökar även andelen foder för till exempel klövviltet och därmed minska risken för att de äter på unga planterade tallar.

Källa: Skogsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer