Så här säger inventerare Jan Rees om varför arbetet är viktigt och vad han letar efter ute i skogen. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Länsstyrelsen sätter skogen under lupp

Publicerad

För tredje året i rad undersöks de värmländska skogarna i jakt på värdefulla naturmiljöer. Bakom sökandet står länsstyrelsen som nu arbetar med att skapa en tydligare bild av vilka skogsmiljöer som har så höga naturvärden att de behöver skyddas.

Den första inventeringsrundan genomfördes 2018. Då visade sig så mycket som 58 procent av de undersökta så kallade kontinuitetsskogarna ha höga naturvärden i form av så kallade värdekärnor. Året därpå gick andelen skog med höga naturvärden ner till 32 procent.

– Första året siktade vi på potentiella reservatsbildningar. Det gjorde att andelen värdekärnor blev högre. Året därpå satsade vi på fyra större områden, förklarar inventeraren Jan Rees de två första årens resultat.

2,7 miljoner kronor har länsstyrelsen beviljats i anslag från Naturvårdsverket för att genomföra inventeringarna.

I klippet ovan berättar Jan Rees om varför arbetet är viktigt och vad han letar efter ute i skogen.

Vad är kontinuitetsskog?

Begreppet kontinuitetsskog innefattar skog som inte har varit kalavverkad och omfattar merparten av alla skogar uppkomna innan trakthyggesbruket infördes i stor skala under 1950-talet.

Källa: Skogsstyrelsen/Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.